Dokumenty ústřední rady

[wpseo_breadcrumb]

24.Úno 2022
Mimořádná ÚR dne 24. 2. 2022
Na dnešní mimořádné Ústřední radě KAN jsme odsouhlasili tento text:
PROHLÁŠENÍ KLUBU ANGAŽOVANÝCH NESTRANÍKŮ K PŘEPADENÍ UKRAJINY
Rusko zákeřně přepadlo Ukrajinu. Prokázalo tím, že nepatří do světové rodiny civilizovaných zemí. V tuto chvíli soucítíme se všemi Ukrajinci v jejich existenčním boji za svoji vlast. Vyzýváme vládu, aby společně se svými partnery v Evropské unii a Severoatlantické obranné alianci všemi způsoby pomáhala Ukrajině udržet svoji nezávislost. Jedná se o pomoc ekonomickou a vojenskou. Je třeba dodávat ukrajinské armádě zbraně a munici, aby agresor za svoje jednání tvrdě zaplatil. Jedině válkou oslabené a ekonomicky vyčerpané Rusko otevírá cestu, která dovolí zajistit pro příští generace mír. V případě vojenské porážky Ukrajiny ruský režim zintenzivní svůj tlak na bývalé části Sovětského svazu a jeho vazaly, ke kterým patřilo i socialistické Československo. Putin se tím vůbec netají. Všechny sankce a omezení by se měly týkat i spolupracujícího běloruského režimu Alexandera Lukašenka. Putin, Lukašenko a jejich spolupracovníci by měli být postaveni před mezinárodní soudní tribunál a měly by na ně být vydány evropské zatykače. Rusko je třeba vyloučit ze všech mezinárodních organizací a institucí včetně OSN. Demokratické země by měly přistoupit k omezování všech forem spolupráce s těmi zeměmi, které se k protiruským sankcím nepřipojí. Tyto totiž politiku agresivního Ruska podporují a tím oslabují naše úsilí.
Vyzýváme vládu, aby okamžitě vyhostila ruského velvyslance Zmejevského a přerušila diplomatické styky s Ruskou federací. Požadujeme, aby byly vůči Rusku prosazeny všechny možné sankce a okamžitě přerušena spolupráce v obchodu, kultuře, sportu, vědě a výzkumu, školství, apod. Majetek a finance firem s ruskou účastí by měly být zmrazeny a v budoucnosti použity na úhradu škod způsobených Ukrajině ruskou agresí. Rusko musí být od naší země nekompromisně odříznuto. Skončila doba konsenzů, mlžení, prázdných slov a postojů. Nadešel čas jednat.
Česká republika je už dlouhou dobu terčem ruské hybridní války. Té napomáhá i domácí pátá kolona. Ve veřejném prostoru i v politice jsou síly, které zpochybňují naše členství v Severoatlantické obranné alianci a v Evropské unii. Jejich protagonisté se schovávají za údajné národní zájmy, samostatnost země, ohrožení svobody a vlastenectví. Ve skutečnosti posluhují zájmům Ruska a naši svobodu a ukotvení v rodině demokratických západních zemí ohrožují. Vyzýváme všechna média, aby začala proruské osoby ignorovat, aby jim nedávala prostor k šíření jejich lží a dezinformací. Ne každý žije politikou a umí třídit informace a kriticky myslet. Proto často nevědomky dále šíří umně podstrčené lži a dezinformace. Je třeba zamezit činnosti dezinformačních webů. Tradiční pátou kolonou ruských imperiálních zájmů v českých zemích jsou komunisté. Již nějaký čas usilujeme svojí peticí o zákaz této politické strany a ideologie, kterou hlásají. Podpořte nás prosím v tomto úsilí. Komunistické zlo je zcela srovnatelné se zlem páchaným nacisty.
Ruské přepadení Ukrajiny již nyní vede k obrovským lidským tragédiím. Očekáváme, že domácí hlasatelé xenofobie budou ve veřejném prostoru umlčeni a Česká republika umožní na svém území pobyt uprchlíkům a v nejvyšší možné míře pomůžeme i s léčením raněných ukrajinských vojáků a civilistů.
Ukrajina a její obyvatelé si zasluhují svobodnou prosperující zemi a možnost zařadit se do společenství svobodných demokratických zemí. Rusko nemá žádné právo terorizovat Ukrajinu a její obyvatele. O ruské „hodnoty“ politického násilí, ekonomické bídy, falešného nacionalismu a o jeho imperialismus v XXI. století nikdo nestojí.
V Praze 24. 2. 2022

 

 

Ústřední rada KAN

Štítky:

SDÍLET