Dokumenty ústřední rady

[wpseo_breadcrumb]

28.Led 2022
Usnesení ÚR ze dne 27. 01. 2022
1. ÚR k zimním olympijským hrám v Pekingu:
1.1. ÚR KAN s politováním konstatuje, že vláda nevyhlásila politický bojkot zimních olympijských her v Pekingu, jako to učinily např. vlády USA, Kanady, Velké Británie a další. Vyhlášení některých politiků vládní koalice považujeme za nezávazný alibismus s výrazně menší váhou.
1.2. pořádání olympijských her v totalitních režimech, kde jsou porušována lidská práva, je v přímém rozporu s olympijskými ideály.
1.3. ÚR vyzývá Český olympijský výbor, aby v budoucnosti nepodporoval pořádání olympijských her v zemích, kde jsou masivně porušována lidská práva.
1.4. pořádání zimních olympijských her v klimaticky nevhodných místech (Peking) vede ke zbytečnému poškozování životního prostředí.
2. ÚR KAN k situaci na ukrajinsko-ruských hranicích:
2.1. pro Klub angažovaných nestraníků je naprosto nepřijatelné současné ruské vydírání sousední Ukrajiny i dalších demokratických zemí.
2.2. Ukrajina má, stejně jako kterékoli země světa, právo svobodně rozhodnout o svém směřování, o tom, do jakých organizací a institucí vstoupí, nebo s nimi bude spolupracovat.
2.3. KAN zásadně odmítá ruské požadavky na stažení vojáků NATO ze zemí bývalých vazalů Sovětského svazu, včetně České republiky.
2.4. ÚR souhlasí s návrhy na podporu Ukrajiny dodávkami vojenského materiálu.
2.5. považuje pomalou koordinaci společného postupu zemí EU proti Rusku za velké riziko pro efektivní odrazení Putina od vojenského napadení Ukrajiny.
3. ÚR KAN k současné situaci v ČR:
3.1. ÚR konstatuje, že diletantské hospodaření Babišovy vlády a enormní navýšení státního dluhu silně omezuje naši zemi do budoucnosti v oblasti sociální politiky, investic, vzdělání a dalších potřebných veřejných aktivit.
3.2. s ohledem na rostoucí agresivitu Ruska vyzýváme vládu, aby urychlila investice do obrany naší země a plnila svůj závazek vůči NATO vynaložit na armádu částku ve výši 2% HDP ročně.
3.3. ÚR vyzývá Vladimíra Dlouhého, aby se neucházel o post guvernéra České národní banky.

 

 

Ústřední rada KAN

Štítky:

SDÍLET